Daniel Reetz, the founder of the DIY Book Scanner community, has recently started making videos of prototyping and shop tips. If you are tinkering with a book scanner (or any other project) in your home shop, these tips will come in handy. https://www.youtube.com/channel/UCn0gq8 ... g_8K1nfInQ

how to remotely control canon powershot sd990?

Everything camera related. Includes triggers, batteries, power supplies, flatbeds and sheet-feeding scanners, too.
Post Reply
jinjin12
Posts: 13
Joined: 01 Nov 2010, 01:09

how to remotely control canon powershot sd990?

Post by jinjin12 » 03 Nov 2010, 02:36

i have a canon powershot sd990 but i could not find any shutter release switches for it online. is there a way to control it without pressing the button on the camera itself? i hear that the canon eos has eos ultility where u can use the computer to remotely take pictures. are there such programs for the canon powershot sd990 because i could not find any.

User avatar
clemd973
Posts: 121
Joined: 22 Aug 2010, 21:20

Re: how to remotely control canon powershot sd990?

Post by clemd973 » 03 Nov 2010, 06:34

jinjin12 wrote:i have a canon powershot sd990 but i could not find any shutter release switches for it online. is there a way to control it without pressing the button on the camera itself? i hear that the canon eos has eos ultility where u can use the computer to remotely take pictures. are there such programs for the canon powershot sd990 because i could not find any.
Check out my post here; I've had great luck with this switch built by Frans Van de Kamp. If you have any questions, he'll be happy to respond to an email.

jinjin12
Posts: 13
Joined: 01 Nov 2010, 01:09

Re: how to remotely control canon powershot sd990?

Post by jinjin12 » 03 Nov 2010, 12:16

clemd973 wrote:
jinjin12 wrote:i have a canon powershot sd990 but i could not find any shutter release switches for it online. is there a way to control it without pressing the button on the camera itself? i hear that the canon eos has eos ultility where u can use the computer to remotely take pictures. are there such programs for the canon powershot sd990 because i could not find any.
Check out my post here; I've had great luck with this switch built by Frans Van de Kamp. If you have any questions, he'll be happy to respond to an email.
i read the post you say it should work on any canon compact camera? are you sure, also i do not have a usb port on my camera, and i noticed you were using usb cable. this is the first time i read about cdhk also

spamsickle
Posts: 596
Joined: 06 Jun 2009, 23:57

Re: how to remotely control canon powershot sd990?

Post by spamsickle » 03 Nov 2010, 12:24

Both Canon and Amazon are selling USB cables for the SD990, so I'd be surprised if your camera didn't have a port for it. You probably just have to pry a piece of rubber out to see it.

As noted in that thread, with CHDK you can also use a timer script and skip the USB trigger, if you so choose.

User avatar
clemd973
Posts: 121
Joined: 22 Aug 2010, 21:20

Re: how to remotely control canon powershot sd990?

Post by clemd973 » 03 Nov 2010, 17:30

jinjin12 wrote:i read the post you say it should work on any canon compact camera? are you sure, also i do not have a usb port on my camera, and i noticed you were using usb cable. this is the first time i read about cdhk also
According to the SD990 User Guide, pages 2, and 26, you do have a USB port on your camera. In fact, out of the box, your camera should have come with an Interface Cable "IFC 400PCU" that connects to the mini USB port. If you bought it used and it doesn't have a cable, you can get one online for under $10. As long as you're running cdhk, the Van de Kamp switch should work. Frans should be able to give you more info on it.

Post Reply