Daniel Reetz, the founder of the DIY Book Scanner community, has recently started making videos of prototyping and shop tips. If you are tinkering with a book scanner (or any other project) in your home shop, these tips will come in handy. https://www.youtube.com/channel/UCn0gq8 ... g_8K1nfInQ

Canon A2500 - setting apertue in TTC ? Is this posible ?

General discussion about software packages and releases, new software you've found, and threads by programmers and script writers.
Post Reply
bartek158
Posts: 35
Joined: 02 Dec 2016, 04:47
Number of books owned: 0
Country: Poland

Canon A2500 - setting apertue in TTC ? Is this posible ?

Post by bartek158 » 01 Nov 2018, 06:31

Hello
My Canon's A2500 hasn't aperture setting from camera menu, but is this possible to control aperture by TTC in such simple and cheap cameras ?
In specyfication this model has aperture range F2.8-F6.9 , i use command :
-cmdwait=600 -av=6.9
but there occours some error
Meybe it is posibble to control aperture indirectly , by setting -tv paremetr ?
I ask about this becouse I make some test in my canon and there is big sharpness difference betwen F4 and F22 photos.
I hope I can increase quality of photos in my Canons by increasing aperture to maximum.
F22.JPG
F 4,5.JPG

duerig
Posts: 371
Joined: 01 Jun 2014, 17:04
Number of books owned: 1000
Country: United States of America

Re: Canon A2500 - setting apertue in TTC ? Is this posible ?

Post by duerig » 01 Nov 2018, 11:07

Canon's cheaper point and shoot cameras (like the A2500) do not have an independent aperture setting. The aperture range listed in the spec is how the aperture changes as they automatically adjust based on zoom level. DSLR and mirrorless cameras will give you sharper images regardless and since you can adjust the aperture setting, you can increase the distance range that is in focus.

You might be able to get better focus by adjusting focus settings manually.

dtic
Posts: 457
Joined: 06 Mar 2010, 18:03

Re: Canon A2500 - setting apertue in TTC ? Is this posible ?

Post by dtic » 04 Nov 2018, 18:00

The only thing to add after duerig's answer is that TwoCamControl can only set whatever settings chdkptp have available, see this manual page https://tools.assembla.com/svn/chdkptp/trunk/USAGE.TXT .

A somewhat related issue: In my experience glass reflections can sometimes negatively affect the focus lock chdkptp accomplishes. It is best to use the preview and check the resulting focus and if needed unlock, maybe move the book, platen, camera or book a tiny bit and then lock focus again until the result is better.

Post Reply